söndag 16 november 2008

Spotify, en del av svaret?

Anmälde mig just till en månad hos Spotify och måste säga att jag gillar idén......eller kanske inte.
För er som ännu inte känner till hur det funkar kommer här en kort beskrivning.
-Du betalar en hundring i månaden.
-Du får tillgång till X antal låtar/musikstycken.
-Du kan söka på låt, artist, album eller egentligen vad som helst i informationen om alstret.
-Du kan lyssna på låtar från en sökning i ordning eller "random".
-Du kan fritt skapa spellistor från egna val, kompletta album eller lyssna på färdiga listor baserat på musikgenre och årtionden.
-Du kan dela med dig av dina spellistor eller sökningar till andra som har Spotify.
-Du kan installera programmet på obegränsat antal datorer men bara lyssna från en i taget.

Så långt är allt bra.
Nu till nackdelarna.
-Utbudet är begränsat. Jag hittade t.ex enbart covers av Pink Floyd, vilket får mig att fundera på vad jag mer kommer att sakna vartefter jag använder tjänsten.
-Bara för att en artist är representerad innebär det inte att allt finns. ELO fanns endast representerade med tre album när jag sökte.
- Det går inte att spara musiken till MP3 spelaren eller mobilen.
-Slutar du betala förlorar du även dina spellistor (och musiken naturligtvis)
-Det finns inget forum eller liknande (som jag har hittat) där man kan få tips eller dela spellistor med andra medlemmar.
-Sökverktyget för automatiska spellistor är inte särskilt "intelligent" viket gör att man får en massa obskyra artister man aldrig hört talas om. Kan i.o.f.s. ge nya bekantskaper.
-Mycket av utbudet verkar vara helt omastrade rippar från LP.

Allt som allt är det en ganska trevlig tjänst för den som vill botanisera bland musik och ändå bara spelar från en uppkopplad dator. Inför jul är det bara att ösa på med julsånger dygnet runt.
Den har dock mycket kvar att önska, framför allt när det gäller communitydelen. Det är en mycket enkelriktad kommunikation som det är just nu; Köp, lyssna och håll tyst!
Känns lite som attityden från skivbolagen genomsyrar även denna tjänst.

Samtidigt börjar jag fundera på vad det egentligen är jag betalar för. Obegränsat lyssnande, javisst!
-Så länge du har en uppkopplad dator med programmet installerat.
-Så länge du fortsätter prenumerera på tjänsten.
-Så länge du inte vill ta med musiken någon annanstans än i datorn.
Egentligen är det en radiotjänst med lite utökade funktioner.
Vi kanske måste göra skillnad på att köpa musik och att hyra den. I sådana fall är Spotify en dålig och dyr tjänst. Dessutom ganska underutvecklad.
Jag har ett antal radiokanaler i mitt kanalutbud på TV:n som erbjuder reklamfri radio baserat på genre. Dessa ingår mest som en "bonus" till alla övriga kanaler som jag har tillgång till och köper för ungefär det tredubbla priset mot Spotify.

1988 betalde jag för TV-licens, FilmNet och en fast telefon. Musik köpte jag på Kassett eller LP. Film hyrde jag på VHS.
2008 Betalar jag fortfarande TV-licens, Canal digitals "familjeutbud" med ett extrakort, ett fast telefonabbonemang, en ADSL-uppkoppling, två mobiltelefoner och ett 3-G abbonemang. Musik köper jag på CD och film på DVD.
Ett lätt överslag visar att mina kostnader för kommunikation har ungefär tredubblats, sett till hushållet, och ungefär dubblats för mig själv. Om jag jämför hur många musikalbum och filmer jag ägde 1988 med min samling idag, är det lätt att se hur enorm skillnaden är. Igår köpte jag en "box" med tre filmer till min dotter. Det är fler filmer än jag normalt hyrde på en månad 1988.
Det känns som att Spotify inte riktig är värt pengarna eller borde ingå i utbudet för TV, telefoni eller internet. Det enda området där jag har minskat mina inköp de senaste åren är väl egentligen CD-skivor och det får nog till stor del skyllas på fildelning. Men inte för att det är billigare utan helt enkelt för att det är överlägset enklare, har större utbud och är tillgängligare än alla andra betaltjänster.
Spotify vinner egentligen bara på en punkt; Tiden från det att jag hittar en låt tills dess att jag kan lyssna på den är avsevärt kortare än om jag laddar ned den. Det kan kanske vara värt något men då vill jag behålla låten efteråt också! Det är helt OK att musiken ligger kvar hos Spotify tills jag vill ha den lokalt, det spar disk och gör den tillgänglig överallt ifrån. Då vore det ju samtidigt smidigt om jag även kunde ladda upp min egen musik och på så sätt skapa en musiksamling on-line.
Spotify är bara en "downloadknapp" från från succé. Jag skulle i alla fall inte bry mig om att fildela om priset var på den nivån. Utbud och comunity kan komma senare. Och ärligt talat, hur farligt skulle det vara om jag fick lyssna på musik jag har betalat för på andra mediaspelare än datorn?

2 kommentarer:

  1. Det var ganska mycket jag inte höll med om, men jag nöjer mig med att korrigera ett allvarligt faktafel:

    "Slutar du betala förlorar du även dina spellistor (och musiken naturligtvis)"

    Fel. Slutar du betala förvandlas ditt konto till en gratisvariant med reklam. Naturligtvis behåller du dina spellistor som är kopplade till ditt användarnamn.

    SvaraRadera
  2. OK, den informationen hade jag missat. Min prenumeration är som sagt var bara ett par dagar gammal. frågan är om den blirr intressant för mig med reklam. Det blir fortfarande en avancerad radiotjänst men nu med reklam. Jag får fortfarande betala för att hyra musik.

    SvaraRadera

Jag försöker vara saklig i mina texter även om jag kan glida iväg lite ibland. Försök göra samma sak i dina kommentarer.