tisdag 18 november 2008

Det blåser upp till storm

Man kan tycka att det har blåst ganska kraftigt de senaste månaderna. Ändå kommer det ena plumpa uttalandet efter det andra och flåsar som en blåsbälg under lågorna. " Det är ungefär hälften för och hälften emot". Undrar hur ställningen är ett par dagar efter det uttalandet?
"Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket". Liten i förhållande till vad? -Antalet väljare som börjar tycka Piratpartiet är ett vettigt alternativ?

Det känns som att det behövs fler som upprepar inställningen som de flesta debattörer har.
-Vi är inte oroliga för att "åka dit". Vi är oroliga för den rätts-osäkerhet som skapas med IPRED. Vi oroar oss för att detta är ytterligare ett steg mot att låta kapitalet styra rättsväsendet. Och vi är skarpt kritiska mot alla som stödjer ett sådant tankesätt.

-Vi vill visst att artisterna skall få betalt för sitt arbete. Men vi är inte så intresserade av att stödja en industri som med orätta medel skaffat sig monopol på kultur.

För varje dag som debatten pågår kommer det upp mer och mer information om hur musik och filmbranschen opererar på sin marknad. Det blir mer och mer uppenbart att den gör allt för att suga ut det mesta möjliga ur såväl konsumenter som artister. Det är djupt förvånande att inte artisterna själva har gjort uppror mot sina skivbolag tidigare och skaffat sig ett alternativ. Den ekonomiska fördelen är ju uppenbar. Det känns som en bieffekt att vi börjar glänta på ridån till den smutsiga värld där musiker och skådespelare förbrukas som dasspapper.

Det är nog dags att inse att tiden då vi trodde artisten var kung över folket och skivbolagen var adeln som höll ordning på pöbeln, den tiden är förbi. Nu börjar vi förstå att det egentligen var adeln som tog hand om skatterna och valde kung efter vad man intalade folket att dom ville ha.

Om artisternas protester skall bli trovärdiga måste dom sluta att gå industrins ärenden och istället möta och argumentera mot de fakta som läggs fram. Det går inte att repetera "stöld", "snålhet" och "marknadskollaps" hela tiden, när dessa argument sågas från alla håll!
Det är dags för självrannsakan och ödmjukhet. Vi har föreslagit alternativen gång på gång men möts ständigt av samma urblekta och krackelerade argument.
Nu börjar i alla fall jag inse vart problemet ligger. Film och musikbranschen styrs idag av ett fåtal jättar som skyddas av lagar och regler som de skickligt gjort till sina egna och lyckats vända emot de som skulle gynnas av dem. Den som får minst del av inkomsterna idag är kreatören själv eftersom företagen har lagt beslag på alla distributionsformer och är på god väg att försöka ta över den digitala filhanteringen också. Problemet för kreatören är att alternativet är ingen betalning alls. Den som inte håller med riskerar att förlora sin inkomst. Dom är livegna!

En musiker får uppenbarligen inte mer betalt för en låt idag än vad de fick under vinylens årtionden. Med tanke på att det är ofantligt mycket billigare att producera en CD och att priset på studioutrustning minskat drastiskt sedan dess borde deras procentuella del av inkomsterna snarare ha ökat. Dessutom har musikförsäljningen totalt sett ökat de senaste 20 åren. Någonstans tar dessa pengar vägen och det kanske är dags att ifrågasätta om de gör någon nytta där de hamnar.

Dom kanske skulle ta över den gamla parollen "Hälften kvar!" och kräva att få sin del av inkomsterna som den nya tekniken genererar.

Sluta gnäll och grina i tidningarna. Kom in i debatten istället. Vi vill hitta nya vägar att konsumera kultur. Det måste inte vara gratis men vi går inte med på att bli plundrade av era så kallade företrädare längre heller.

Bryt er loss och skapa en ny form för att registrera er musik utan att sälja er själ till ett företag på köpet. Hitta sedan en kanal för att få ut den till er publik utan dyra mellanhänder.
Hellre 50 öre styck från 100 000 trogna fans än 10 kronor per skiva från 10 000 CD köpare i musikbolagen ledband.

Tänk om! Tänk nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag försöker vara saklig i mina texter även om jag kan glida iväg lite ibland. Försök göra samma sak i dina kommentarer.