tisdag 24 februari 2009

Effektiv brottsbekämpning.

Om polisen alltid visste var alla som bor eller vistas i landet befann sig hela tiden och dessutom hade tillgång till komplett DNA profil och fingeravtryck för dessa så skulle deras jobb underlättas betydligt.
Rent tekniskt har vi absolut inte långt dit. Faktiskt så är vi redan till stor del där. Det är bara en tunn hinna av lagstiftning som skiljer oss från den verkligheten och nu är det många giriga fingrar med mycket vassa naglar som skrapar på den hinnan Krafsar den tunnare och tunnare för varje dag.

Många av oss bär redan runt på mobiltelefoner som antingen kan förmås till att kontinuerligt sända sin position eller att logga den för senare kontroll. Dessutom byggs mobilnätet ut för att, ännu noggrannare än i dag, ruta in positionen för varje mobil. Tillsammans med wifi-funktioner, som även dessa redan finns i telefonerna, blir positioneringen ännu mer noggrann.

RFID är en teknik för passiva sändare som kan aktiveras inom en radie på några meter. Genom att bygga in en sådan sändare i något personbundet t.ex ett busskort, körkort eller ett pass kan man rent teoretisk koppla dig till en plats när du passerar en kontrollpunkt (tågspärr, biltull eller passkontroll).

Alla som är födda i Sverige efter 1975 är registrerade i PKU-registret. Detta var framtaget i forskningssyfte samt för att kunna identifiera vissa sjukdomar på ett tidigt stadie. Trots att polisiär åtkomst skall vara mycket begränsad har det framkommit bevis för att registret utnyttjats för DNA-sökning ett flertal gånger utan att det mött något hinder vid något tillfälle. Varje förälder har rätt att avstå från att deras barn registreras men frågan är hur säker man kan vara på att registreringen inte sker i alla fall när man väl har tagit provet.

Utöver detta registreras vi dagligen när vi handlar med kontokort, loggar in i datorer, ringer samtal eller lånar böcker på biblioteket. Vi lämnar även våra digitala fingeravtryck när vi surfar på nätet eller passerar under en övervakningskamera. Med IP-TV blir det en smal sak att kontrollera vad du föredrar att se på för program. Skulle det bli aktuellt så är det, rent tekniskt, inga problem att spåra upp vem som skriver det du just nu läser. Även vem som läser det kan spåras....

Allt detta finns eller kommer finnas tillgängligt inom en snar framtid. Samtidigt ser vi lag efter lag införas och beredas, avsedda att underlätta för den som får förtroendet att sammanföra informationens pusselbitar till en hel bild, att nyttja för både goda handlingar såväl som rent egoistiska. Att använda information i jakt på en mördare eller våldtäktsman är både rimligt och önskvärt medan att söka oliktänkande eller oppositionella inte känns lika önskvärt i ett vårat samhälle.
Samtidigt är information ett tve-eggat svärd som kan nyttjas av vem som helst som har tillgång till det. Kloka röster säger att morgondagens makt ligger hos den som kontrollerar informationen och har möjligheten att kombinera en källa med en annan. Men den ligger kanske också hos den som kan påverka och styra det som andra håller för fakta. Att kidnappa information, förvränga den eller så tvivel för dess källa ger lika mycket makt som att ha tillgång till den. Just detta hörde vi under förhören i "Pirate Bay rättegången" idag(igår). IFPI hade samlat, vad dom trodde, bevis för att TPB och dess tracker tillhandahöll all information vid nedladdning av en fil. Efter ett par väl valda frågor från försvaret visade det sig att detta inte stämmer och att varje del av en nedladdning via torrent-protokollet måste analyseras synnerligen noga innan man ens med ett minsta mått av säkerhet kan säga viken del i kedjan som gjorde vad.

Frågan är om det är lönt att kämpa emot dom som vill lagra ännu mer data om våra liv? Det bygger ju på tillgänglig och kommande teknik och teknik har ju, som det visat sig, en tendens att införas i alla fall. Istället för att förhindra registrering kanske vi skulle fokusera på det faktum att all information vill bli fri och kommer bli tillgänglig för alla, alltid.

Det kanske är dags att fokusera på motmedel i form av anonymisering, digitala dimridåer och desinformation istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag försöker vara saklig i mina texter även om jag kan glida iväg lite ibland. Försök göra samma sak i dina kommentarer.